Kreplech

Kreplech

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajo

    2 szt
  • olej

    2 łyzki
  • sól, pieprz

  • wątróbki drobiowe

    1/2 kg
  • pęczek szczypiorku

  • kajzerka

    1 szt
  • olej do smażenia

  • woda

    1/2 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbki ugotować lub usmażyć na oleju. Z mąki, jaja, oleju, wody i odrobiny soli zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na pół godziny żeby \"odpoczęło\". Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wątróbkę zmielić maszynką do mięsa razem z bułką (można też zmiksować). Do masy dodać jajo i drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować i wycinać niezbyt duże kółka (najlepiej literatką lub większym kieliszkiem). Każdy krążek ciasta nadziać porcją farszu, dokładnie zlepić. Pierogi gotować porcjami w posolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać olej i porcjami obsmażać pierogi, podawać ciepłe. Pierogi można też podawać do czystych zup np. rosołu. Wtedy ich nie obsmażamy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

05.05.2012 12:24
ja watróbke lubię ...

manaika

12.11.2011 19:56
nie słyszałam o czymś takim

anemon

07.04.2011 07:52
Coś dla miłośników wątróbki, choc przyznam się, że ja do nich niestety nie należę. Ale kto wie, Twoje pierożki są bardzo apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat