Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z boczniaków i roszponki w sosie orzechowo-pomidorowym Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 250 g
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1/2 szt
masło 2 łyżki
rukola 100 g
roszponka 100 g
pierś z kurczaka 1 szt
bazylia
tymianek
kozi serek do smaku
miód 1 łyżka
sok z jednej cytryny
suszone pomidory z zalewą 1/2 szklanki
orzechy laskowe 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 4 łyżki
posiekana szalotka 2 szt
sól
pieprz
papryka marynowana 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z boczniaków i roszponki w sosie orzechowo-pomidorowym Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Zacznij od sosu, aby po przygotowaniu postał parę chwil w lodówce: orzechy upraż na suchej patelni i obierz z łupiny, lekko pokrusz. Suszone pomidory posiekaj i przerzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki sosu i odstaw do lodówki.
Kurczaka zamarynuj w ziołach i usmaż na patelni grillowej. Podobnie zrób z grzybami. Teraz grzyby i kurczaka pokrój w paski, przerzuć do miski, dodaj posiekaną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę oraz zieleninę.
Sałatkę wyłóż na głęboki talerz, polej sosem i posyp kozim serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak