Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściany garnek
40 dag boczku wędzonego
laska kiełbasy śląskiej
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
1/2 papryczki chili
2 duże ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
po 1/4 łyżeczki tymianku i majeranku
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
Boczek i kiełbasę grubo pokroić i podsmażyć w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dorzucić posiekany drobno czosnek i podsmażać jeszcze chwilkę. Do garnka wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać ok 1l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, paprykę słodką, sól, pieprz. Całość wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na ok 15 minut przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, tymianek i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.