Przepis i sposób przygotowania na: Tort tiramisu
Kroki postępowania
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
50 dag twarogu z wiadereczka
25 dag mascarpone
1/2 szkl cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
śmietan fix
Dodatkowo:
4-5 łyżek amaretto
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 tabliczki czekolady
150g podłużnych biszkoptów
Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.
Kawę rozpuścić w 2/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Nasączać nią blaty biszkopta.