Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką
Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ).
Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną.
Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).
Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.
Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.
Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.
Posypujemy 3 łyżkami cukru.
Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.
Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.
Obficie posypujemy cukrem pudrem!