Przepis i sposób przygotowania na: Kruche garnuszki z grzybami
Na drugi dzień...
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, proszek, żółtko, śmietanę i margarynę.
Ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść, jeśli się bardzo klei to dodać więcej mąki.
Z ciasta wyciąć 6 kół, wyłożyć nimi foremki do babeczek i odstawić do lodówki na 30 minut.
Z pozostałego ciasta wyciąć 6 mniejszych kółek na pokrywki, a na środku każdej położyć kulkę która będzie służyła jako uchwyt.
Z folii aluminiowej wyciąć 6 kwadratów, wyłożyć nimi ciasto a do środka wsypać suchą fasolkę.
Piekarnik rozgrzać do 190'.
Babeczki i "pokrywki "wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie wyrzucamy folię z fasolą i pieczemy babeczki aż się zarumienią.
Pokrywki wyciągamy wcześniej żeby się nie przypaliły :-)
Farsz:
Pieczarki obrać i umyć, pokroić w kostkę, grzyby opłukać i pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć grzyby aż będą miękkie, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Na koniec dodać sól, pieprz i pietruszkę.
Po upieczeniu nadziewamy babeczki farszem, smakują dobrze na zimno i na ciepło.