Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jęczmienną i pieczarkami
W ugotowanych liściach zetnij grube nerwy – w ten sposób staną się płaskie i łatwiej będzie je zawinąć.
Przygotuj farsz: ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym ją przestudź.
Oczyść cebulę i pieczarki, posiekaj i duś na maśle tak długo, aż płyn z pieczarek odparuje. Przypraw je solą i pieprzem, następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki oraz jajkiem.
Farsz nakładaj łyżką na te ładniejsze, całe liście kapusty i formuj gołąbki. Układaj je dość ścisło w garnku, wyłożonym wcześniej liśćmi kapusty (np.tymi, które się porwały).
Bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw pieprzem oraz dość solidną szczyptą mielonego kminku. Mieszaniną zalej gołąbki, dorzuć liść laurowy i ze 3 ziarna ziela angielskiego. Duś pod przykryciem około godziny na małym ogniu