Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowiec z dżemem porzeczkowym
Ciasto :
3 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. cukru pudru
250g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sezamowa:
1 szkl.sezamu
1/4 szkl. cukru
60 g margaryny
2 łyżki miodu
Masa kokosowa
3/4 szkl.cukru
200g wiórków kokosowych
5 białek
Masa chałwowa
½ szkl.cukru
150g chałwy
125g margaryny
Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je ciepłą masę sezamową.
2. Masę sezamową przygotowujemy poprzez przesmażenie wszystkich podanych składników w rondlu.
3. Ciasto z wyłożoną masą pieczemy ok.15-20 min w 180C.
4. Po upieczeniu (jeśli nie dysponujemy dwoma blachami takich samych wymiarów)ostrożnie wyjmujemy ciasto i odstawiamy w miejsce, w którym spokojnie przestygnie.
5.Na blachę wykładamy drugą część ciasta i smarujemy ją dżemem. Na dżemie wykładamy masę kokosową.
6. Masę kokosową przygotowujemy poprzez ubicie na sztywno białek, do których stopniowo dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
7. Ciasto pieczemy 15-20min w 180C.
8.Po wyjęciu studzimy. Do przygotowania została jeszcze masa chałwowa. W tym celu rozpuszczamy wszystkie składniki i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Wystudzoną masą smarujemy ciasto z masą kokosową, które przykrywamy upieczonym ciastem z sezamem. I gotowe !
więcej na : http://gotujzkodeksem.wordpress.com/