Domowy dżem morelowy 2010

Domowy dżem morelowy 2010

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    5 kg
  • cukier

    4 kg
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania dżemu polecam wybierać jędrne, twarde morele, wówczas dżem lepiej smakuje.
Morele należy umyć i osuszyć, przekroić na połówki, wyjmować z nich pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać sok z cytryny, następnie gotować na wolnym ogniu przez do momentu, gdy uzyskamy konsystencję dżemu. Możemy wówczas przetrzeć go przez sito lub zmiksować blenderem, żeby nie było w nim kawałków skórek. Można dodać także żelfix lub dżemix, jeśli dżem nie jest zbyt ścisły. Gorący dżem przekładać do słoików i od razu zakręcać. Odstawiać do góry dnem, do momentu, gdy dżem wystygnie, następnie odwrócić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

04.01.2013 09:42
Marzy mi się taka chrupiąca kromeczka z takim właśnie dżemem.

IKrakowianka

09.11.2012 16:41
domowy - najlepszy!

Ewelina47

17.09.2011 21:38
na pewno pyszny

linka1312

19.09.2010 21:45
mmm ciekawy

loren83

31.07.2010 19:14
Bardzo ładnie się prezntuje, parę razy robiłam.

IlonaAlbertos

29.07.2010 01:30
Uwielbiam dżem morelowy, więc i zapasy muszą być spore :)

Iwusia

26.07.2010 17:19
Ho ho ho ile przetworów narobiłaś :) dżem wygląda znakomicie a smakuje pewno rewelacyjnie - taka bułeczka z dżemem morelowym .... mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat