Chałka :

Chałka :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 żółtko,4 dag drożdży,Szczypta soli,Masło do posmarowania blachy

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    5 czubatych łyżek
  • masło

    5 płaskich łyżek
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski . Po środku zrobić wgłębienie . Rozetrzeć drożdże w lekko podgrzanym mleku i wlać w dołek w mące razem z 2 łyżkami cukru . Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce . Rozpuścić masło , przestudzić , dodać do zaczynu razem z jajkami i solą . Dobrze wyrobić . Zostawić przykryte na 40 minut . Zrobić z ciasta 3 wałeczki . Pleść warkocz . Ułożyć na natłuszczonej blaszce . Posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody ( najlepiej pędzelkiem ).Wstawić do dobrze wygrzanego piekarnika . Po 20 minutach przykryć papierem do pieczenia by chałka nie ściemniała . Piec jeszcze 10 minut . Wyjąć . Po wyjęciu przykryć wilgotną ściereczką . Potem odwrócić i tak samo przykryć spód ( nie będzie się kruszyć i pękać ) .

Podawać z masłem i konfiturą czy dżemem .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia77

12.07.2011 14:36
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat