Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe
Z 30 dag mąki, ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.
Jajko, żółtko i śmietanę roztrzepać. Przelać do rozczynu, dodać resztę mąki i wlać roztopioną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie włożyć je do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na godzinę do zimnej wody.
Po tym czasie, ciasto wyjąć z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików. Gęsty dżem (albo jak ktoś woli krem czekoladowy), położyć na szerszą stronę i zwijać. Gotowe posmarować pozostałym białkiem. Rogaliki piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!