Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w koszulkach ze szparagami
Tak przygotowane szparagi ugotować (szparagi gotujemy związane i na stojąco,główki powinny wystawać ponad wodę,są delikatne i ugotują się na parze.Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem około 8-10 min. najlepiej sprawdzać widelcem,nie powinny być zbyt miękkie.Po ugotowaniu przelewamy szparagi zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.)
Ugotowane szparagi owinąć szynką,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać parmezanem i zapiec z 200°C około 8 min.
Wodę z 1 łyżką octu,połówką liścia laurowego,1 zielem angielskim odrobiną soli i pieprzu zagotować.
Gdy woda już się gotuje intenysywnie ją mieszamy łyżką tak aby powstał "wir" i wbijamy na jego środek jajko i gotujemy 3-4 min.
Po tym czasie wyjmujemy jajko łyżką cedzakową.
Tak samo postępujemy z każdym jajkiem,doprawiając wodę ża każdym razem.
Zapieczone szparagi układamy na talerzu,na nie dajemy po 2 jajka i polewamy sosem holenderskim,można posypać posiekanym szczypiorkiem.
P.S.Szparagi tak przygotowane można podawań same jako przekąskę,przystawkę lub jako dodatek do jaj.
P.S.2.Jajka tak przygotowane można podawać same ,ze szparagami,z duszonym szpinakiem lub na plastrze szynki grilowanej.