Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik z kardamonem i limonką

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Czekoladowy spód
mąka pszenna
100 g
czekolada gorzka
50 g
masło
40 g
cukier puder
1 łyżka
skórka otarta z limonki
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
żółtko surowe
1 szt.
mascarpone
150 g
cukier puder
180 g
czekolada gorzka
150 g
budyń czekoladowy
80 g
śmietana 30%
150 ml
kardamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
jajko
5 szt,
limonka
2 szt.
cukier puder
100 g
kakao
1 łyżka
sok z limonki
1 łyżka
białko
3 szt.
Składniki dodatkowe:
kakao
do oprószenia
twaróg
700 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik z kardamonem i limonką

W pierwszej kolejności przygotować ciasto czekoladowe przeznaczone na spód. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejne składniki - żółtko, skórkę otartą z limonki, czekoladę i na samym końcu mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę rozsmarować na dnie tortownicy o średnicy około 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

Twaróg trzykrotnie przemielić. Żółtka przeznaczone na masę serową utrzeć z cukrem pudrem. Dodać twaróg, mascarpone oraz roztopioną, a następnie przestudzoną czekoladę. Przygotowaną masę połączyć z ubitą śmietaną, proszkiem budyniowym, sokiem wyciśniętym z limonek, kardamonem i na samym końcu - z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.

Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier puder, a następnie kakao i sok z limonki. Rozsmarować równomiernie na masie serowej.

Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec kolejne 70 minut.

Po wystudzeniu sernik oprószyć kakao.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 19.09.2016 05:36
bardzo smaczny
Grazyna0211 10.03.2016 12:41
świetny sernik
Ada-Gaba 30.09.2015 22:27
pyszny serniczek
pawlito 28.12.2013 13:34
aż mi ślinka cieknie
Kolorowa 29.11.2013 21:37
ale cudo !
mariel78 18.11.2013 21:46
ciekawy nigdy nie jadłam
as28 05.10.2013 19:48
mniam mniam
Malgorzata549 22.09.2013 09:22
ciekawy pomysł
Monika-twin 15.09.2013 16:21
wyglada apetycznie
artur7 04.09.2013 17:52
bardzo apetyczne
Sarenka 30.07.2013 10:56
Brzmi ciekawie i apetycznie :)
KasiaK90 09.07.2013 10:37
wyśmienity serniczek
Sroczka 03.06.2013 23:12
Mam ogromną ochotę na kawałeczek.
kasienka23 03.06.2013 22:06
fajny pomysł na ciasto, nie jadłam jeszcze takiego.. :)
paulina2157 03.06.2013 21:40
ciekawa jestem smaku takiego czekoladowego sernika
Renata9 03.06.2013 21:23
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak