Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik z kardamonem i limonką
Twaróg trzykrotnie przemielić. Żółtka przeznaczone na masę serową utrzeć z cukrem pudrem. Dodać twaróg, mascarpone oraz roztopioną, a następnie przestudzoną czekoladę. Przygotowaną masę połączyć z ubitą śmietaną, proszkiem budyniowym, sokiem wyciśniętym z limonek, kardamonem i na samym końcu - z ubitą na sztywno pianą z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać porcjami cukier puder, a następnie kakao i sok z limonki. Rozsmarować równomiernie na masie serowej.
Formę z ciastem ustawić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec kolejne 70 minut.
Po wystudzeniu sernik oprószyć kakao.
Smacznego :)