Pieczonki z ogniska

Pieczonki z ogniska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 kg
  • kiełbasa śląska

    o,6 kg
  • boczek wędzony

    0,2 kg
  • margaryna

    0,1 kg
  • cebula biała

    4 szt
  • burak

    3 szt
  • marchewka

    3 szt
  • liście kapusty

    2
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy składniki:
ziemniaki w talarki ok 1 cm szerokości i potem na ćwiartki, mniej więcej jak do zupy,
kiełbasę i boczek w plastry ok 0, 5 cm,
buraczki w ćwiartki talarów, ale cieńsze niż ziemniaki
cebulę w półksiężyce
marchew w talarki
Dno garnka posmarować margaryną lub masłem i wyłożyć boczkiem. Następnie układać warstwami na przemian warzywa z wędliną – ziemniaki, marchew, buraki, cebula, kiełbasa, boczek. Przed warstwą wędlin, warstwę jarzyn porządnie przyprawić. Warstwy układamy do końca składników lub miejsca w garnku. Na ostatnią warstwę kładziemy wiórek margaryny lub masła. Na wierzch kładziemy liście kapusty i garnek zamykamy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

15.11.2012 16:34
bardzo ciekawe;)

agnieszkalider

17.03.2012 17:06
rewelacja

Koper

02.11.2011 23:24
z tego przepisu i z tego zdjęcia aż pachni ognieskiem :)

Agnik

07.07.2011 16:53
uwielbiam

polly66

01.10.2010 10:04
oj poszłabym na ognisko a tu tak zimno:(

krzyniu1984

13.08.2010 13:36
super!

Jolanta40

25.07.2010 16:52
np. na Allegro :)

Anita21

25.07.2010 16:30
miałam okazje już raz jeść cos takiego i naprawde pyszne tylko gdzie taki garnek można dostać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat