Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zmiażdżyć na pure z kilkoma łyżkami mleka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć posiekaną cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać podzielone na różyczki brokuły i grubo posiekane orzechy, dusić na małym ogniu 5-10min. Na drugiej patelni stopić masło, wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki, smażyć około5min, oprószyć mąką i smażyć kolejne 3-4min, wlać szklankę gorącego mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-3min, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć połowę ziemniaków, na to brokuły z orzechami i połowa sosu pieczarkowego. Na wierzch reszta ziemniaków. Zapiekać około 30-45min, aż wierzch się zarumieni. Podawać z lekko rozcieńczonym mlekiem sosem pieczarkowym.