Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 kg
  • mąka

    70 gramów
  • liście laurowe

    2 szt.
  • rozmaryn świeży

    3/4 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • żółty ser

    100 gramów
  • chleb

    6 kromek
  • masło

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć leciutko zrumieniając, dodać drobno posiekany rozmaryn i poddusić około 5min, zalać wszystko wodą (około 1,5litra) i wrzucić liście laurowe. Gotować na małym ogniu 1godz. Przygotować zasmażkę: masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć na lekko złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru i przelać do reszty zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować jeszcze 5min. Na każdej kromce chleba położyć starty żółty ser i zapiec w piekarniku, aż grzanki będą od spodu złote i chrupiące, a ser się rozpuści. Zupę rozlać w talerze, na każdej porcji położyć grzankę, natychmiast podawać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

25.02.2011 16:13
super

etka

15.09.2010 15:48
hmm, brzmi smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat