Przepis i sposób przygotowania na: kruche kubeczki z młodym rabarbarem, jabłkiem i kruszonką
Kroki postępowania
Sezam uprażyć na patelni i utłuc w moździerzu. (Ten składnik można pominąć.)
Mąkę uniwersalną wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. O żółtku nie zapomniałam, po prostu postanowiłam nie dodawać. Od ciasta oddzielić około 2/3 i dodać zmielony sezam.
Dokładnie połączyć.
Foremki do muffin wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć widelcem, a następnie wstawić do lodówki.
Jabłko (np. golden delicious) przekroić, wyciąć gniazdo nasienne i obieraczką do warzyw pociąć na cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Do foremek nałożyć kawałki jabłka i rabarbar.