Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut.
W tym czasie przygotować sos.
Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki.
W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, którą lekko zeszklić.
Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż zmiękną.
Wlać śmietankę i jogurt, doprawić ziołowymi ziarenkami smaku, solą i pieprzem.
Całość zagotować.
Aby sos był gęstszy, można dodać odrobinę mąki.