Postna kartoflanka z wędzonym łososiem :

Postna kartoflanka z wędzonym łososiem :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 4 szklanki wody,6 dużych ziemniaków,2 marchewki,1 pietruszka,1/8 selera,¼ pora

  • 4 ziela angielskie,2 liście laurowe,2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

  • bulion warzywny

    2 kostki
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • łosoś wędzony

    15 dag
  • cebula

    2 szt.
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • kminek

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać i umyć warzywa i ziemniaki .Pietruszkę , seler i 1 marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Ziemniaki pokroić w kostkę ,drugą marchew w plasterki , por w talarki. W woku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 olej i smażyć na nim mieszając ziemniaki i warzywa przez 5 minut. Przełożyć do garnka. Zalać wodą .Dodać kostki bulionowe , ziele angielskie, liście laurowe, Pieprz, kminek, paprykę .Na patelence rozpuścić masło i zarumienić na nim pokrojoną w piórka cebulę , a potem przełożyć ją do garnka. Gotować 50 minut. Część ziemniaków z zupy rozgnieść by zagęściły zupę. Doprawić do smaku .Podawać posypaną natką pietruszki z włożonymi kawałkami łososia . Śmietankę można wlać do garnka lub dolewać na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krystyna330

14.03.2013 12:17
wygląda apetycznie

jolaxa

17.01.2011 13:41
musi byc smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat