Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka pieguski

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 20 dkg
cukru 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
posiekanej czekolady garstka
posiekanych orzechów garstka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka pieguski

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Czekoladę posiekać.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Następnie dodajemy po troszkę mąki i ciągle ucieramy,postępujemy tak do wyczerpania się mąki.

Gdy ciasto jest już utarte dodajemy posiekaną czekoladę,rodzynki,posiekane orzechy,suszoną żurawinę ( w zależności od gustu i upodobań).

Dokładnie mieszamy łyżką.

Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kuleczki spłaszczamy lekko widelcem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 10-15 min.aż ciasteczka lekko się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 14.06.2013 09:05
nieźle to wygląda:)
Mniam 19.05.2013 21:57
Lubie pieguski.
justys759 18.05.2013 22:58
uwielbiam takie ciasteczka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak