Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pappardelle w kremowym sosie z sera pleśniowego ze szparagami Konrada Birka
Przygotować szparagi: odciąć ich łykowate końcówki, a następnie ugotować krótko we wrzącej, osolonej i pocukrzonej wodzie. Następnie szybko wystudzić w wodzie z lodem, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem, wlać wino i dodać ser pleśniowy. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, wlać śmietanę i cały czas mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie dodać pomidory suszone, orzeszki pinii oraz posiekane kapary i doprawić sos do smaku. Do sosu dodać ugotowany wcześniej i skropiony oliwą makaron oraz szparagi i delikatnie wymieszać.
Zamarynowane piersi z kurczaka zagrodowego grillować bądź usmażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.
Makaron w sosie z sera pleśniowego ze szparagami ułożyć na talerzu, a na nim ciepłą pierś z kurczaka zagrodowego pokrojoną w plastry. Całość posypać płatkami sera parmezan.