Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia w zalewie octowej
W misce roztrzepać 2 małe jajka, doprawić do smaku, włożyć folety, dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka lub drobniejsze kawałki.
Zagotować wodę z octem, solą i cukrem - włożyć cebulę i resztę przypraw - gotować ok.10 minut na małym płomieniu.
Rybę opanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano.
Odłożyć na kilka minut do przestygnięcia, następnie przełożyć do 2 litrowych słoików (lub jednego większego) i zalać ciepłą marynatą wraz z przyprawami.
Od razu zakręcić i pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej - następnie wstawić na 1-2 doby do lodówki.
Najlepsze do marynowania są drobne filety o wadze do ok.100g każdy - wtedy nie ttrzeba ich kroić i pasują wielkością do litrowych słoików.