Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do dań z grilla i posiłków przygotowywanych latem. W tym przepisie gorące ziemniaki są macerowane w sosie z musztardy i octu, a potem z resztą dodatków łączone z sosem majonezowo-śmietanowym. Dzięki temu mają wyjątkowy, bardziej wyrazisty smak, a cebulka zachowuje chrupkość. Sałatkę ziemniaczaną wystarczy doprawić szczyptą soli oraz - najlepiej - świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
1. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką. Przekroić na pół, większe ziemniaki na 4 części. Zalać zimną wodą, posolić i gotować, aż będą miękkie.
2.W misce wymieszać oliwę, ocet jabłkowy, miód, musztardę.
3. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Jeszcze gorące przełożyć do miski z winegretem i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
4. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać do ziemniaków wraz z posiekaną cebulą. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje dobrze schłodzona i ponownie wymieszana przed podaniem.
Smacznego!