Przepis i sposób przygotowania na: Grysikowiec kokosowy
Podzielić na 3 równe części, każdą owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godz.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować, ułożyć na płaskich blaszkach i upiec na rumiano w temp. 180*C.
Gotowe odstawić do wystygnięcia.
~ Na krem zagotować mleko połączone z mlekiem kokosowym, z dodatkiem soli, dodać cukier migdałowy i wiórki kokosowe - kiedy zawrze, wsypać grysik stale mieszając, żeby nie powstały grudki - ugotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w cieple, aby zmiękło.
Ucierać tłuszcz z cukrem pudrem na puszystą masę - stopniowo dodawać ostudzony grysik.
Masę podzielić na połowę i przełożyć nią placki miodowe.
Wierzch gotowego ciasta obciążyć deseczką (można na niej postawić 2-3 torebki z cukrem czy mąką) - pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
W tym czasie ciasto lekko skruszeje. W czasie 2-3 dni ciasto nabiera wilgoci i staje się bardzo delikatne.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.