Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek pychotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej 1,5 szkl.
jajek 5 szt.
cukru 5 łyżek
proszku do pieczenia -dowolnie 1 łyżeczka
masła lub margaryny 250 g.
cukru pudru 3 łyżki
wody 1 łyżka
kakao 1 łyżka (dowolnie)
herbatników kwadratowych 16 szt.
mleko skondensowane 1 puszka
bakalii 300 g.
wody 1 kiliszek
woda zimna 5 łyżek
rum 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek pychotka

Nie jest to mój przepis, ale niestety nie pamiętam skąd go mam. Ciasto jest jednak tak smaczne, że na stałe weszło do moich wypieków, warto... :)

PRZYGOTOWANIE: W garnku gotować przez 3 godz. puszkę mleka przykrytą wodą.
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wymieszać delikatnie z ubitymi wcześniej białkami z wodą i druga połową cukru na sztywną pianę. Wyłożyć ciasto na blachę przykrytą pergaminem. Piec 20-25 min.
Wystudzony karmel z puszki utrzeć z masłem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Na wierzch układać ciasno obok siebie, herbatniki zanurzone wcześniej w rumie zmieszanym z wodą.
Gotować przez minutę ciągle mieszając margarynę, cukier puder, wodę i kakao. Ostudzoną polewę wylać i równo rozprowadzić na ciasto z herbatnikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.05.2013 09:54
Smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak