Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Bounty
Masa kokosowa: z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło. Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.
Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórek kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, nieco budyniowa. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.
Polewa czekoladowa: masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy.
Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową. Ostudzoną polewą czekoladą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Smacznego!