Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Podzielić na 3 części.Każdą z nich rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia.
Każdy placek upiec osobno w temp. 200C przez ok. 10 minut.
Na jeden placek należy najpierw wylać polewę i dopiero wtedy upiec.
POLEWA:
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę gotować. gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
KREM:
Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ostudzić do temperatury pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Przekładać placki w takiej kolejności:
pierwszy placek - krem - drugi placek - krem - trzeci placek z orzechami.