Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy torcik
Kroki postępowania
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5łyżeczki octu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru. W osobnym naczyniu do zółtek dodajemy pozostały cukier oraz ocet - miksujemy na puszysty kogel mogel który dodajemy do białek - miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem i mieszamy łyżką - wylewamy na tortownicę. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180* - do suchego patyczka, po ostudzeniu przekrawamy na ;pół
Miękkie masło miksujemy na puch po czym stopniowo dodajemy konfiturę malinową (można dać mniej niż w proporcjach - ważne aby krem miał ładny kolor),
1 szklanka rodzynek
100 ml spirytus
50ml woda
1łyżka cukru
polewa
dzień wcześnie - Do ciepłej wody wsypujemy cukier, kiedy się rozpuści wlewamy spirytus. Rodzynki przekładamy do słoika i zalewamy je ponczem, zakręcamy i pozostawiamy na całą noc.
Rodzynki układamy na cieście i polewamy kakaową polewą.