Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z ryżem na mleku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 100 g
mleko 1 i 1/2 szklanki
mąka 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
jajko 1 sztuka
cukier 75 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
olej 1/3 szklanki
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z ryżem na mleku

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z tym, że wodę zastąpić mlekiem. Po ugotowaniu odstawić ryż (pod przykryciem) na co najmniej pół godziny, żeby "wypił" całe mleko. Jajko utrzeć z cukrami i resztą składników. Do tej masy dodać przestudzony ryż i wymieszać. Moja masa była bardzo gęsta, więc dodałam około pół szklanki mleka. Ciasto nakładać do papilotek i piec 25-30 minut w 170 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edzik 23.04.2013 20:48
super przepis
manaika 23.04.2013 17:04
ciekawa jestem efektu:)
idealme 23.04.2013 14:55
ale bym zjadła! świetny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak