Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną
Kroki postępowania
ZACZYN: Do miski wlać 3 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu przesiewamy 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Do ciasta można wsypać kilka łyżeczek ulubionych ziaren. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.