Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

ZAKWAS aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Do miski wlać 3 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu przesiewamy 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Do ciasta można wsypać kilka łyżeczek ulubionych ziaren. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    migotka28

    narazie piekłam tylko drożdżowe chlebki pora zabrac się na te na zakwasie,ten przepis mi się podoba i go chętnie wypróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    dodi

    swojski najlepszy
  • 3
    dscn0385-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    ojej, kocham takie wynalazki smakowe, jeśli chodzi o pieczenie chlebka :) chleb na zakwasie uwielbiam i taki najczęśćiej piekłam do tej pory... co prawda obecnie moje zdrowie nie pozwala na jedzenie takich specjałów, ale może jeszcze kiedyś będę mogła ;) pysznie wygląda!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    bogusia19

    bardzo fajny
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    muszę znów zacząć piec chlebki
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    wygląda rewelacyjnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawlito

    nie jadłem moja strata
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    fajny przepis do wypróbowania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !