Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w ziołowej panierce

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba morska 1 kilogram
mąka 1 szklanka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
olej do smażenia
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w ziołowej panierce

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części po czym obsypujemy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pastę z ziół. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy kolejno przyprawy: suszoną bazylię, oregano, zioła prowansalskie, przyprawę do ryb oraz czosnek. Mieszamy wszystko ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy ryby i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Możemy dodatkowo posypać rybę drobno posiekaną cebulą.

Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Na samym początku najlepiej jest smażyć w wysokiej temperaturze, a następnie w niskiej to gwarantuje nam, że będziemy mieli chrupiącą skorupkę a ryba w środku będzie soczysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 19.04.2013 13:51
mniam mniam wygląda wspaniale
Boska_Agatka 19.04.2013 13:47
bardzo uroczy i smaczny przepis
ksylwka 19.04.2013 11:55
wygląda kusząco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak