Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w ziołowej panierce
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części po czym obsypujemy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pastę z ziół. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy kolejno przyprawy: suszoną bazylię, oregano, zioła prowansalskie, przyprawę do ryb oraz czosnek. Mieszamy wszystko ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy ryby i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Możemy dodatkowo posypać rybę drobno posiekaną cebulą.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Na samym początku najlepiej jest smażyć w wysokiej temperaturze, a następnie w niskiej to gwarantuje nam, że będziemy mieli chrupiącą skorupkę a ryba w środku będzie soczysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.