Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy i pieczarek z pomarańczowym chutney
Soczewicę namoczyć na noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka (około 30 minut.
Cebulę pokroić w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażyć na dwu łyżkach oliwy około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojone dwa ząbki czosnku.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa zmielić w maszynce.
Do masy dodać jajko oraz otręby, doprawić przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie wymieszać na jednolitą masę dolewając odrobine zimnej wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.
Wyłożyć do foremki, na wierzch położyć wiórki masła.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Chutney
Papryczki przekroić wzdłuż oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekać, czerwone cebule pokroić w półtalarki.
Wycisnąć sok z pomarańczy, następnie oczyścić skórki z białych części i pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy karamon, kurkumę, cukier i szczyptę soli, ocet i 1/2 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut czas od czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Podawać na zimno. Najlepiej zawekować i odstawić na 2-3 tygodnie, natomiast świeży również jest świetny.