Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy i pieczarek z pomarańczowym chutney

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona
1 szklanka
pieczarki
20 dkg
marchew
1
pietruszka
1
cebula biała
1 duża
seler korzeń
ok 5 dkg
Liść laurowy suszony Prymat
2
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 ziarenek
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Sklep Prymat
jajko
1
pomarańcze
2 duże
czosnek
5 ząbków
ocet winny
100 ml
cukier brązowy
150 gram
cebula czerwona
2
kardamon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
kurkuma
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz i sól
do smaku
masło
1 łyżka
otręby pszenne
2 łyżki
pepperoni
1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy i pieczarek z pomarańczowym chutney

Pasztet
Soczewicę namoczyć na noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka (około 30 minut.
Cebulę pokroić w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażyć na dwu łyżkach oliwy około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojone dwa ząbki czosnku.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa zmielić w maszynce.
Do masy dodać jajko oraz otręby, doprawić przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie wymieszać na jednolitą masę dolewając odrobine zimnej wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.
Wyłożyć do foremki, na wierzch położyć wiórki masła.
Piec 45 minut w 180 stopniach.

Chutney
Papryczki przekroić wzdłuż oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekać, czerwone cebule pokroić w półtalarki.
Wycisnąć sok z pomarańczy, następnie oczyścić skórki z białych części i pokroić w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wkładamy do garnka o grubym dnie, dodajemy karamon, kurkumę, cukier i szczyptę soli, ocet i 1/2 szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut czas od czasu mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Podawać na zimno. Najlepiej zawekować i odstawić na 2-3 tygodnie, natomiast świeży również jest świetny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 27.04.2013 20:07
wygląda na bardzo smaczny, nigdy takiego nie jadłam
Bernadeta1 26.04.2013 00:31
chętnie bym spróbowała Twojego pasztetu
IwonaDD 18.04.2013 08:08
wspaniały
Marta1986 18.04.2013 00:12
smakowite mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak