Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki czekoladowe - sowy
1.W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, byle się składniki połączyły.
2.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto.
Piec około 15 minut w temperaturze 175°C. (ewentualnie krócej, zależy od piekarnika)
Po upieczeniu wystudzić i wyrównać nożem, by były płaskie.
Sowy: (ciastka, 100 g czekolady, 2 łyżki masła)
Ciasteczka z kremem (polecam oreo) rozdzielić na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przekroić na pół.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego zgęstnienia. Zgęstniałą, posmarować babeczki. Na jeszcze nie zastygniętą czekoladę przykleić oczy sówek i powieki. Dzióbki/noski i źrenice zrobić z kolorowych pastylek. Źrenice można przykleić przy pomocy czekolady, choć równie dobrze trzymają się 'wepchnięte' w krem.