Ośmiorniczki w pomidorach

Ośmiorniczki w pomidorach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrożone ośmiorniczki

    1 kg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa z oliwek

  • suszone pomidory

    10 dkg
  • pomidory bez skóry

    1 puszka
  • liść laurowy

  • cukier, sól i pieprz

    do smaku
  • bób

    20 dkg
  • wino białe wytrawne

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ośmiorniczki rozmroź, a następnie gotuj przez 10-15 minut w lekko osolonym wrzątku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj obgotowane ośmiorniczki i wino. Duś pod przykryciem ok . 10 minut. Suszone pomidory pokrój na paseczki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami z puszki i listkiem laurowym. Dodaj kilka listków mięty, natkę pietruszki i trochę kopru. Ośmiorniczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu jeszcze przez 20 minut. Bób ugotuj w osolonej i osłodzonej wodzie w osobnym garnku. Odcedź i pod koniec duszenia dodaj na patelnię. Serwuj gorące, najlepiej z lampką tego samego wina, które dodałaś do dania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

24.09.2011 08:49
super

Anna141

12.05.2011 12:33
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat