Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z dipem pistacjowo-dyniowym na ostro.
Po upieczeniu wszystko co wypłynęło + pistacje przekładamy do garnka/miski a kurczaka wrzucamy na ruszt/kratki ,żeby go "osuszyć" i pieczemy nad obraną i pokrojoną na cząstki (ok. 5X5cm ) dynią (można ją wyłożyć na blachę i wsunąć pod kurczaka, żeby sos z pieczenia spadał na dynię). Dynia powinna piec się tak długo, aż widelec z łatwością przebije cząstkę na wylot. Kurczaka należy zdjąć po upływie kilku minut, żeby się osuszył, ale nie spalił.
Gdy dynia się upiecze dynię wrzucamy do pistacji i sosu z pieczenia i miksujemy blenderem. Można to utrzeć w makutrze, ale będzie to trwało dość długo.
Dip pistacjowo-dyniowy przekładamy do miseczki a kurczaka na półmisek i podajemy na ciepło z pieczywem i ulubionym piwem :)