Przepis i sposób przygotowania na: Quiche na spodzie pszenno - otrębowym z pieczarkami, cebulą i tymiankiem
Na rozgrzaną patelnię dajemy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do czasu aż cebula będzie zeszklona. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (2 pieczarki odkładamy na przybranie wierzchu tarty i ich nie smażymy) i posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę rozbijamy z jajkami. Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej pieczarki pokrojone w plasterki.
Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!