Przepis i sposób przygotowania na: karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym z Kluseczkami śląskimi
-W GOTUJĄCEJ SIE WODZIE ROZPUSZCZAMY KOSTKI ROSOŁOWE
-OBRANE I POKROJONE PIECZARKI PODSMARZAMY NA OLEJU DO MOMENTU AŻ WODA KTÓRA ZNAJDUJE SIE W PIECZARKACH ODPARUJE DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ
-PODDUSZONE PIECZARKI WRZUCAMY DO ROSOŁKU
-ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ I ZABIELAMY ŚMIETANĄ
KARKÓWKA:
KARKÓWKĘ WKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WCZEŚNIEJ POSMAROWANEGO TŁUSZCZEM
-ZALEWAMY SOSEM Z PIECZAREK I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
-PIECZEMY OK 1,5 DO 2GODZIN W TEMPERATURZE 200 STOPNI
KLUSECZKI ŚLĄSKIE:
-UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ BĄDZ MASZYNKE DO MIELENIA MIĘSA
-WKŁADAMY DO WIĘKSZEJ MISKI I WYRÓWNUJEMY MASE
-DZIELIMY RĘKĄ NA 4 CZĘŚCI
-JEDNĄ Z NICH WYJMUJEMY I NA JEJ MIEJSCE WSYPUJEMY MĄKE ZIEMNIACZANĄ TYLE BY WYRÓWNAŁA SIE Z ILOŚCIĄ ZIEMNIAKÓW,DODAJEMY JEDNO JAJKO
-WYRABIAMY CIASTO
-Z CIASTA FORMUJEMY KULECZKI I ROBIMY DZIURKĘ NA ŚRODKU KLUSKI I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEJ SIE OSOLONEJ WODY DO MOMENTU AŻ WYPŁYNĄ NA WIESZCH CZYLI TAK OD 5 DO 10MIN...KLUSECZKI POLEWAMY SOSEM KTÓRY ZOSTAŁ Z KARKÓWKI...SMACZNEGO :)