Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym z Kluseczkami śląskimi

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
500g 1op
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)
2szt 2szt
śmietana 18 proc
100ml 3łyżki
tłuszcz do formy
ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana
jajko
pieprz
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
karkówka
600g bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: karkówka w sosie pieczarkowo-śmietanowym z Kluseczkami śląskimi

SOS PIECZARKOWY:
-W GOTUJĄCEJ SIE WODZIE ROZPUSZCZAMY KOSTKI ROSOŁOWE
-OBRANE I POKROJONE PIECZARKI PODSMARZAMY NA OLEJU DO MOMENTU AŻ WODA KTÓRA ZNAJDUJE SIE W PIECZARKACH ODPARUJE DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ
-PODDUSZONE PIECZARKI WRZUCAMY DO ROSOŁKU
-ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ I ZABIELAMY ŚMIETANĄ
KARKÓWKA:
KARKÓWKĘ WKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO WCZEŚNIEJ POSMAROWANEGO TŁUSZCZEM
-ZALEWAMY SOSEM Z PIECZAREK I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
-PIECZEMY OK 1,5 DO 2GODZIN W TEMPERATURZE 200 STOPNI
KLUSECZKI ŚLĄSKIE:
-UGOTOWANE ZIEMNIAKI PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ BĄDZ MASZYNKE DO MIELENIA MIĘSA
-WKŁADAMY DO WIĘKSZEJ MISKI I WYRÓWNUJEMY MASE
-DZIELIMY RĘKĄ NA 4 CZĘŚCI
-JEDNĄ Z NICH WYJMUJEMY I NA JEJ MIEJSCE WSYPUJEMY MĄKE ZIEMNIACZANĄ TYLE BY WYRÓWNAŁA SIE Z ILOŚCIĄ ZIEMNIAKÓW,DODAJEMY JEDNO JAJKO
-WYRABIAMY CIASTO
-Z CIASTA FORMUJEMY KULECZKI I ROBIMY DZIURKĘ NA ŚRODKU KLUSKI I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEJ SIE OSOLONEJ WODY DO MOMENTU AŻ WYPŁYNĄ NA WIESZCH CZYLI TAK OD 5 DO 10MIN...KLUSECZKI POLEWAMY SOSEM KTÓRY ZOSTAŁ Z KARKÓWKI...SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pyzunia220292 11.04.2013 15:01
bardzo proszę:)
Marta11 03.04.2013 21:04
z checia zrobie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak