Przepis i sposób przygotowania na: PUSZYSTY SERNIK
15 dag mąki
5 dag masła
5 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem wyrobić i podpiec na blaszce przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.
Ser:
1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
1 serek „Mój ulubiony” wieluński 450 g
1 serek „Mój ulubiony” wieluński 200 g
6 jajek + białko z ciasta
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
½ kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( jeśli masa jest zbyt rzadka )
rodzynki
Ser + żółtka + cukier + cukier waniliowy wyrobić na jednolitą masę mikserem. Masło roztopić, ostygnięte dodać do masy. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, lekko mieszając łyżką drewnianą. Jeśli masa będzie zbyt rzadko to dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rodzynki + ewentualnie inne bakalie. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Polewa:
Czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !!!