Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    90 dag
  • mąka pełnoziarnista

    10 dag
  • siemię lniane

    garść
  • sezam

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • dynia

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • drożdże

    42 gramy
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wsypać obie mąki do miski, ziarna uprażyć na suchej patelni i wsypać do miski, sól, cukier i pokruszone drożdże. Po każdym dodanym składniku wymieszać łyżką drewnianą. Zalać ciepłą wodą i wymieszać przez chwilę łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. (nie dłużej !) Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch keksówek. Odstawić jeszcze na 15 min. (nie dłużej !). W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, wstawić chleb i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 35 minut. Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

09.10.2016 20:44
Lubię z ziarenkami

paniusiaewa

28.08.2016 18:09
Smakowicie wygląda.

Aneta41

02.01.2016 11:35
Lubię domowe chlebki

Malinka

05.03.2014 21:03
Taki chlebek to dopiero smakuje!

Danka

05.02.2014 18:27
lubię taki

Kolorowa

24.12.2013 23:44
słabo widać ale przekrój ma ładny ;)

Malgorzata549

19.12.2013 11:28
fajny przepis

Łukasz15

27.09.2013 19:48
Smaczny chlebek

Dorian

25.08.2013 15:12
smaczny chlebek

Halina14

01.05.2013 13:49
taki piekę jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat