Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane maślaki w zalewie octowej
Marynowane w zalewie octowej grzyby to pyszna przekąska po którą sięgamy zimą i wiosną. Więc jeśli udało Ci się nazbierać maślaków (lub innych grzybków) - wykorzystaj ten przepis i zrób grzybowe przetwory.
Kroki postępowania
Maślaki umyć, odciąć zbyt długie korzonki i gotować 15 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniały.
Ugotowane odsączyć na sicie. Włożyć do słoiczków, ale nie do pełna, poprzekładać plasterkami pokrojonej cebuli.
Z podanych składników - wody, octu i przypraw ugotować zalewę.
Ułożone w słoikach grzyby zalać wcześniej przygotowaną zalewą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15-20 minut, aby cebula w słoikach stała się miękka.
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Potem przenieść do ciemnej piwniczki i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.