Kalafior pod baszemelem

Kalafior pod baszemelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • masło lub margaryna

    50 g
  • mąka

    1 łyzka
  • mleko

    1 szkl
  • śmietana

    1/2 szkl
  • jajko

  • tarta bułka

    2 łyżeczki
  • sól, cukier, pieprz

  • tłuszcz do formy

    20 g
  • żółty ser starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty kalafior lekko podgotować w wodzie z solą i ostudzić. Półmisek do zapiekania lub dno prodiża wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ułożyć kalafior. Masło stopić (50 g), wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować. Zestawiony z ognia sos przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, a następnie mieszając, połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem polać kalafior, posypać żółtym serem i zapiec na rumiany kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

22.12.2012 08:48
smaczny:)

buksiak12

15.09.2010 14:19
fajny przepis

mehia

28.07.2010 08:18
niezłe :)

agnieszka189

27.07.2010 10:58
uwielbiam, zwłaszcza te przyrumienione kawałki

anja3107

26.07.2010 14:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat