Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa pychotka
10 dag polewy czekoladowej
do skropienia dowolny alkohol
Ciasto jasne : Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Do ładnie ubitych białek ostrożnie dodać żółtka, wymieszać i delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (33 cm na 23 cm) i piec w temp. 180 st około 20-25 min.
Warstwa kokosowa: Białka jajek ubić na sztywno dodać do nich cukier i nadal ubijać, aż uzyskamy bardzo sztywną bezę, następnie przesiać do niej proszek budyniowy i proszek do pieczenia na koniec dodać wiórki kokosowe ( 20 dag). Taką sama jak wcześniej formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posypać mąką, następnie wylać ciasto, wyrównać i piec w temp. 175 st około 30 min.
Krem: Żółtka z wcześniej sparzonych jajek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zalać gorącym mlekiem i postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i najlepiej robotem ubijać do uzyskania bardzo gęstej piany, wystudzić. Masło utrzeć w osobnej misce i w trakcie ucierania dodawać zimną pianę ma powstać lśniący krem. Ciasto jasne dokładnie skropić alkoholem ja miałam resztkę szampana więc nim skropiłam na ciasto wyłożyć cały krem i przykryć całość ciastem kokosowym, wierzch polać rozpuszczoną polewą kokosowa i schłodzić.