Śledzie po grecku wg Buni :

Śledzie po grecku wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ½ kg płatów świeżych śledzi , 3 duże cebule,2 marchewki,1 mała pietruszka

  • seler

    mały kawałek
  • przecier pomidorowy

    małe op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

14.11.2013 10:20
cóż za pyszności

Barbara/zuza22_85

13.06.2012 09:57
pyszny

Sylwia56

06.05.2011 08:55
super!

AGNIESZKA144

12.03.2011 11:30
jak zwykle super apetycznie wygląda i równie dobrze smakuje, próbowałam

PaniMISIOWA

01.12.2010 17:33
No proszę jak pomysłowo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat