Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście :

Mazurek czekoladowo-wiśniowy na kruchym cieście :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • czekolada

    2 tabliczki
  • żółtka

    2 szt.
  • mąka

    1 1/3 mąki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać żółtka , śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej .Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast .dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

21.04.2011 09:03
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat