Rolada ziemniaczana z mięsem

Rolada ziemniaczana z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    600 g
  • jaja

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • mięso mielone

    300 g
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • żółty ser

    75 g
  • sól, pieprz

  • pieczarki

    50 g
  • mąka

  • twarożek

    50 (ziołowy, tłusty)
  • ketchup

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do ostygnięcia.
2. Lekko ciepłe obrać, przecisnąć przez prasę i wymieszać z twarożkiem ziołowym.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli – wyrobić jednolite ciasto.
4. Paprykę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
5. Paprykę i pieczarki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić ketchupem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
6. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkować ciasto w kwadrat, rozłożyć na nim farsz mięsny, pozostawić po 4 cm wolne brzegi.
7. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, starannie zlepić brzegi.
8. Roladę przełożyć szwem do dołu na blaszkę.
9. Całość posmarować pędzelkiem rozbitym jajkiem.
10. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

Podawać z dowolnym sosem!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

15.11.2010 07:46
Bardzo mnie zainteresował ten przepis. Napewno wypróbuję.

Zofia12

21.07.2010 07:57
Tanie, a efektowne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat