Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ziemniaczana z mięsem
2. Lekko ciepłe obrać, przecisnąć przez prasę i wymieszać z twarożkiem ziołowym.
3. Do ziemniaków dodać mąkę, jedno jajko i łyżeczkę soli – wyrobić jednolite ciasto.
4. Paprykę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
5. Paprykę i pieczarki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić ketchupem, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
6. Na ściereczce posypanej mąką rozwałkować ciasto w kwadrat, rozłożyć na nim farsz mięsny, pozostawić po 4 cm wolne brzegi.
7. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, starannie zlepić brzegi.
8. Roladę przełożyć szwem do dołu na blaszkę.
9. Całość posmarować pędzelkiem rozbitym jajkiem.
10. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Podawać z dowolnym sosem!