Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czekoladowa z likierem pomarańczowym.
Spód formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Ciasteczka zemleć w malakserze, dodać roztopione masło i czekoladę
( 50g roztopionej czekolady), 2 łyżki cukru pudru oraz kakao. Miksować dalej do uzyskania jednolitej masy. Nie należy przyśpieszać procesu dodając od razu do całych ciastek czekoladę i masło(czyli na hurra wszystko razem do malaksera). Powstałą masą wyłożyć dno i boki formy.
Schłodzić w lodówce
150g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Mus przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc