Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt.
pieczarki 4 szt.
cebula 1 szt.
przyprawy do smaku
ser gouda 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na patelni do momentu gdy pieczarki będą całkiem miękkie
Krok 1 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
2
W międzyczasie myjemy filety z kurczaka i przyprawiamy wg uznania. Ja jeśli chodzi o filety faszerowane lubię je na ziołowo z dużą ilością lubczyku. Nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki, żeby mięso się przejadło.
Krok 2 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
3
W międzyczasie kroimy ser w drobną kostkę - można również zetrzeć ser na tarce (ja akurat miałem ser krojony więc wygodniej było mi go pokroić). Ostatecznie można kupić ser tarty, jeśli komuś nie przeszkadzają dodatki przeciwzbrylające :)
Krok 3 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
4
Do wystudzonej cebuli i pieczarek dodajemy pokrojony ser żółty, całość doprawiamy wg uznania i mieszamy. Ja lubię dodać jeszcze zmiażdzony ząbek czosnku.
Krok 4 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
5
W filetach z kurczaka robimy "kieszonki" - tu trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot, bo wtedy farsz wycieknie. Ale jak jest ostry nóż nie powinno być kłopotów.
Krok 5 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
6
Kieszenie w filetach nadziewamy i następnie spinamy przy pomocy wykałaczek.
Krok 6 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
7
Całość smażymy albo grillujemy. Ja ostatnio wypróbowałem sposób ze smażeniem na papierze do pieczenia - bez tłuszczu. I przyznaję, że pomysł jest świetny - mięso jest miękkie i mokre, co jeśli chodzi o smażone filety z kurczaka nie jest takie oczywiste. Zatem polecam taką metodę smażenia filetów zawiniętych w papier do pieczenia.
Krok 7 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto
8
Podajemy z ziemniakami/ryżem/kaszą/frytkami i czym kto woli :)

Smacznego!
Krok 8 - Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 23.09.2013 00:20
smaczne miesko
Róża1 23.09.2013 00:13
bardzo dobre roladki:-)
Boska_Agatka 04.03.2013 19:19
Super polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak