Przepis i sposób przygotowania na: Mini-ptysie z nadzieniem czekoladowo - krówkowym
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowanym ciastem napełnić szprycę lub rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskać małe porcje ciasta, pozostawiając między nimi 2 cm-owe odstępy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Piec 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Każde upieczone ciasteczko przekroić na połowę.
W małym garnku umieścić 100 śmietany i miód lipowy. Dobrze podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Śmietanką zalać posiekaną gorzką czekoladę. Starannie wymieszać składniki, aby powstała masa była gładka i lśniąca. Ostudzić i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia (można tę czynność wykonać dzień wcześniej).
Schłodzoną masę czekoladową lekko ubić na puszysty krem.
Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby przestygła i napęczniała.
Masę krówkową połączyć z żelatyną i ubitą na sztywno śmietaną. Wstawić do lodówki na 40 minut.
Na dolną część ciasteczka nałożyć po porcji kremu krówkowego, a następnie porcję kremu czekoladowego (najlepiej zrobić to przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego). Na krem nałożyć 'wierzchnią' część ciasteczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :D