Gołąbki wg Babci Basi :

Gołąbki wg Babci Basi :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka do zagęszczenia sosu

  • cebula

    3-4 szt. drobno pokrojone i usmażone
  • koperek

    1 pęczek posiekany
  • jajka

    4 szt.
  • kapusta

    1 główka
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    1 kg
  • ryż

    3 woreczki (ugotowany aldente)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami . Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu . Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut . Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut . Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

14.06.2012 08:06
uwielbiam

Barbara/zuza22_85

13.06.2012 09:58
pyszne

Gosia32

22.04.2011 09:16
uwielbiam gołąbki;]

ziutula

15.12.2010 05:52
już jestem głodna, a jest 6 rano.

gusia1000

23.11.2010 00:25
Lubię je jeść.

goofy9

03.10.2010 22:25
wyglądają przepysznie

Justyna223

04.08.2010 19:25
pycha uwielbiam gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat